Newsletter

Oporezivanje građevinskog zemljišta i rekonstruiranih građevina - što se mijenja od 1.1.2015 ?


Oporezivanje prometa nekretnina u RH u ovom trenutku ovisi o činjenici da li se radi o „starim“ ili „novim“ nekretninama, te o poreznom statusu prodavatelja.


 

Prema sadašnjim odredbama Zakona o PDV-u, na nekretnine koje su do 31. prosinca 1997. izgrađene (gotove – dovršene), isporučene ili plaćene i na koje se obračunava porez na promet nekretnina, sukladno Zakonu o porezu na promet nekretnina, ne plaća se PDV. Također, PDV se ne plaća na isporuku poljoprivrednog zemljišta i građevinskog zemljišta sa ili bez građevine na njemu. Dakle, prodaja (otuđenje) tzv. „starih“ nekretnina, te promet svih vrsta zemljišta (sa ili bez građevine) podliježu oporezivanju porezom na promet nekretnina. Pri isporuci tzv. „novosagrađenih“ građevina, a to su građevine i njihovi dijelovi sagrađene i isporučene poslije 31.12.1997. plaća se PDV, dok se na pripadajući dio zemljišta na kojem se građevina nalazi plaća porez na promet nekretnina.
Treba napomenuti kako je nakon ulaska u EU sa 1.7.2013., Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje do 31.12.2014. za primjenu oslobođenja od PDV-a za isporuke građevinskog zemljišta, koje obavlja porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a.
 

Oporezivanje do 31.12.2014. 

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, porezom na promet nekretnina po stopi od 5% oporezuju se:
•    stare nekretnine (izgrađene i isporučene do 31.12.1997.),
•    zemljišta - poljoprivredna, građevinska i druga zemljišta,
•    ako stjecatelj novosagrađenih građevina nije mogao odbiti zaračunani PDV kao pretporez, u daljnjem prometu ove se građevine oporezuju prema odredbama ovoga Zakona.
Prema Zakonu o PDV-u, porezom na dodanu vrijednost po stopi od 25% oporezuje se promet:
•    novih nekretnina (izgrađene i isporučene od 1.1.1998.).
Dakle, isporuka (promet) nekretnina, koje se u poreznom smislu smatraju novima, podliježe oporezivanju PDV-om, s time da se na zemljište na kojem se nekretnina nalazi plaća porez na promet nekretnina. Navedeno se primjenjuje u slučaju kada nekretninu prodaje (isporučuje) poduzetnik – obveznik PDV-a. Ukoliko PDV obračunan pri nabavi nije mogao biti odbijen kao pretporez, sljedeći promet te nekretnine podliježe porezu na promet (5%).

Oporezivanje od 1.1.2015. 

Od 1.1.2015. isporuka novih građevina ili njihovih dijelova, pri čemu se građevinom u smislu Zakona o PDV-u smatra objekt pričvršćen za zemlju ili učvršćen u zemlji, podliježe oporezivanju PDV-om. Novom građevinom smatra se novosagrađena građevina, koja se po prvi puta isporučuje, tj. prije prvog nastanjenja, uključujući i zemljište na kojem se ona nalazi. Oporezivanju PDV-om također podliježe i slijedeća (druga) isporuka, ukoliko je realizirana u razdoblju do 2 godine od prve isporuke.
  
Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, rekonstruirana građevina ili njezini dijelovi, smatrat će se novom građevinom, tj. građevinom prije prvog nastanjenja, ako  troškovi rekonstrukcije iznose više od 50% tržišne vrijednosti građevine ili njezinih dijelova u godini u kojoj je rekonstrukcija započela.

Izvor: http://www.poslovni-info.eu
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina Pula, Istra koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.