Newsletter

Stopa poreza na imovinu 1,5 posto vrijednosti nekretnine

Stopa poreza na imovinu, koji se uvodi od 1. travnja naredne godine iznosit će 1,5 posto, objavljena na prezentaciji poreza na nekretnine. Stopa se neće plaćati na cijelu vrijednost nekretnine, već na 70 posto njene fiskalne vrijednosti.
- Jedinstvena porezna stopa od 1,5 posto je negdje u europskom prosjeku, a porezna osnovica u Hrvatskoj je čak i povoljnija jer se ne oporezuje 30 posto vrijednosti nekretnine, dok je u Europi to obično oko 20 posto.
Oni koji žive u stanu ili kući koju posjeduju, imat će olakšicu na porez na nekretnine od 88 do 95 posto, što znači da će plaćati porez po stopi od 0,075 do 0,18 posto. Koliko će točno olakšica iznositi, odlučivat će lokalna vlast na čijem se području nekretnina nalazi, no očito je da će za, primjerice, stan (u kojem vlasnik živi) vrijednosti 100 tisuća eura, porez na nekretninu iznositi između 52,5 i 126 eura godišnje.
Manja stopa poreza plaćat će se i na nekretnine koje se koriste za povremeno stanovanje, dakle na vikendice i iznajmljene stanove, a ona će iznositi od 70 do 85 posto, što znači da će stopa biti između 0,225 i 0,45 posto.
Fiskalna vrijednost nekretnine predstavlja vrijednost utvrđenu ovisno o kretanju tržišnih cijene ili o cijeni nove izgradnje, nekretnina sličnih namjena. Vrijednost svake nekretnine bit će uvedena u fiskalni katastar koji se mora uspostaviti do kraja ožujka, a utvrđivat će se metodom masovne procjene, odnosno uprosječene tržišne cijene.
- Bilo bi bolje kada bi se mogla utvrditi na temelju prave tržišne vrijednosti, jer će ovako bolje proći oni koji su gradili kuće vrijedne i po desetak milijuna kuna, no zasad je to jedina moguća metoda.
- Ovime su »pale u vodu« sve najave, kojima se plašilo građane, da će porez na nekretnine predstavljati udar na sirotinju ili srednji sloj. Najviše će platiti oni koji imaju najmanje tri stana ili kuće koje ne koriste. To će, prije svega, biti udar na banke i građevinske tvrtke koje drže veliki stambeni fond prazan, a ne žele mu spustiti cijenu.
Primjena novog poreza trebala bi smanjiti cijene i oživjeti tržište nekretnina, a posebno će pospješiti legalizaciju objekata, sređivanje zemljišnih knjiga i prijavu iznajmljivanja stanova koji su dosad uglavnom izdavani »na crno«.
- Od toga očekujemo ogromne efekte, možda ne odmah u prvoj godini dok će se novi sustav tek uhodavati, ali idućih godina će se Hrvatska značajno promijeniti nabolje.
Naglasio je kako će se porezom na nekretnine znatnije rasteretiti cijena rada i osigurati jača decentralizacija jer se od tog poreza financiraju jedinice lokalne samouprave. To će dovesti i do odgovornijeg ponašanja lokalnih vlasti koje će morati pitati građane pristaju li na povećanje poreza u zamjenu za izgradnju nekog objekta, poput škole ili sportske dvorane.
_____________________________________
OLAKŠICE

OSLOBOĐENJE
I. Institucijsko:
1. diplomatska i konzularna predstavništva
2. međunarodne organizacije i
3. Crveni križ
II. Po tipu nekretnine
1. na miniranom području,
2. javna dobra,
3. kulturna dobra,
4. groblja,
5. deponiji smeća,
6. područje javnih zooloških vrtova,
7. zemljišta zračne luke,
8. zemljišta na kojem su spomen obilježja i spomen područja,
9. zemljišta nacionalnih parkova
10. športskih objekata i pripadajućih nekretnina u vlasništvu RH i JLS,
11. koje se upotrebljavaju za djelatnost vatrogasnih službi i
12. vjerske objekte.

OLAKŠICE ZA STANOVANJE
I. Trajno stanovanje
1. koje služe vlasniku za trajno stanovanje uz uvjet prijavljenog prebivališta, (olakšice i za nekretnine u kojim trajno stanuju djeca i roditelji)
2. u kojima su prijavljeni i trajno stanuju zaštićeni najmoprimci,
3. koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu, prijavljenog nadležnoj ispostavi PU
4. na temelju sklopljenog ugovora o dosmrtnom uzdržavanju
II. Povremeno stanovanje
1. Jedna nekretnine koju vlasnik povremeno koristi za stanovanje, a kojima se osobito smatra kuća za odmor, apartman, stan i slična nekretnina i
2. nekretnine koje građani iznajmljuju na temelju odobrenja za pružanje usluga u domaćinstvu te po toj osnovi plaćaju paušalni porez

OLAKŠICE ZA DJELATNOST
Porezna osnovica poreza na nekretnine umanjuje se:
80% za nekretnine:
- za industriju i proizvodnju, zdravstvenu skrb, obrazovanje, neprofitnih organizacija pod uvjetom da se u njima ne obavlja poduzetnička djelatnost
60% za nekretnine:
- u zakupu, građevinarstvo, prijevoz i skladištenje, ugostiteljstvo
40% za nekretnine:
- trgovina
20% za sve ostale - nekretnine u kojima se obavlja djelatnost

Izvor: Novi list
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina Pula, Istra koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.