Newsletter

Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama izglasan je u Hrvatskom saboru 13. srpnja 2012. godine, a stupio je na snagu osmog dana od objave u »Narodnim novinama«, br. 90/11. Ovim Zakonom omogućuje se brža i jeftinija legalizacija bespravno sagrađenih objekata.

Naknada koja se naplaćuje po novom Zakonu jako se razlikuje u iznosima; vrlo je niska za poljoprivredne i gospodarske objekte, umjerena za obiteljske kuće izgrađene bez dozvole u građevinskom području, nešto viša za takve kuće izvan građevinskog područja i prilično visoka za kuće u zaštićenom obalnom pojasu. Moguće je tako da za zgradu s apartmanima koja ima 1000 m2 izgrađenu u zaštićenom obalnom pojasu ta naknada naraste na čak 200.000 kuna. Naime, naknada je niska po kubnom metru za male kuće, a za velike raste, pa je za male kuće, do oko 80 m2, naknada samo 4 kn/m2, a za najveće s više od 1500 m2, naknada je 75 kn/m2.

Moguće je i plaćanje na rate, a cijena se jako razlikuje za gradnju u građevinskom području i izvan tog područja. Najniže su cijene za objekte koji služe u poljoprivredi ili za neku proizvodnju, a nema razlike između stana i poslovnog prostora.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak više puta je pozivao lokalne vlasti da spuste cijene komunalnih doprinosa. Neke općine i gradovi daju mogućnost otplate na rate. No, prema novom Zakonu o legalizaciji, plaćanje komunalnog doprinosa nije uvjet za legalizaciju. To znači da vlasnici mogu dobiti rješenje o legalizaciji, pa s tim rješenjem ići u općinsku ili gradsku upravu koja će odrediti komunalni doprinos, prema svojim propisima, i način njegova plaćanja, a odluke o visini komunalnog doprinosa možete vidjeti i na internetu.
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina Pula, Istra koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.