Newsletter

Intervju s Vladimirom Žerjavićem regionalnim direktorom remaxa za Hrvatsku

Vrijeme za kupnju je kada pronađete idealan stan koji si možete priuštiti


 

Remax postoji više od 30 godina, i to u više od 80 država diljem cijelog svijeta, a u Hrvatskoj je prisutan nekoliko godina. To je međunarodna tvrtka koja se bavi posredovanjem u prometu nekretninama, a svoje poslovanje temelji na franšiznom sustavu. Kako Remax točno funkcionira i koje su sve prednosti za vlasnike agencija koje se odlučuju za poslovanje u ovom sustavu, porazgovarali smo s Vladimirom Žerjavićem, regionalnim direktorom Remaxa za Hrvatsku.

- Primatelji franšize u Remax sustavu imaju jedinstvenu priliku da neovisno upravljaju svojim agencijama za posredovanje u prometu nekretninama koristeći pritom sve resurse i potporu koje im Remax Hrvatska pruža kao davatelj franšize. Svaka agencija koja je u neovisnom vlasništvu dio je međunarodne mreže koja povezuje 7000 franšiznih agencija i više od 90.000 prodajnih predstavnika. Danas je Remax jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu. Remax franšizni sustav u Hrvatskoj djeluje tri godine tijekom kojih smo ostvarili 15 franšiznih agencija koje raspolažu bazom s više od 5000 nekretnina. Plan nam je otvaranjem novih ureda u svim većim gradovima u Hrvatskoj dodatno konsolidirati tržište nekretnina i izmijeniti način poslovanja nekretninama.

Koje su najveće prednosti Remaxa?

- Naša je prednost to što poslujemo kao mreža nekretninskih ureda pod jednim globalno prepoznatljivim brendom koristeći zajedničku bazu nekretnina, gdje se razmjenom informacija i suradnjom na zajedničkim prodajama dvaju agenata koji mogu biti i iz različitih zemalja značajno povećava mogućnost da se proda određena nekretnina nekom od lokalnih ili međunarodnih kupaca u kraćem vremenskom periodu nego što bi inače bilo potrebno. Istaknuo bih i da nam jedinstveni brend omogućuje zajedničko oglašavanje, čime se postiže veći učinak na tržištu jer svaka marketinška akcija Remaxa Hrvatska ili jednog od naših franšiznih ureda, kao i agenata, pridonosi promociji svih ostalih članova sustava koji koriste taj isti brend. Naša je prednost također i to što imamo neograničeni pristup znanju i resursima koje preuzimamo od ostalih Remax regija u Europi i svijetu koje su puno naprednije i iskusnije od nas po pitanju poslovanja nekretninama, što nam omogućava da postavljamo nove standarde u poslovanju.

Recimo da ja imam agenciju i da želim postati članica Remaxa... Što trebam napraviti? Koliko bih sve to mjesečno platila i koji su benefiti toga što bi moja agencija postala članica Remax grupe?

- Da biste postali članica Remaxa u Hrvatskoj, tj. jedan od franšizera potrebno je javiti se u Re/max regionalni ured gdje bismo vas mi detaljno upoznali sa sustavom te kroz razmjenu potrebnih informacija potvrdili vaš status kandidata za Remax franšizu. Da bi se konkretno operativno krenulo s poslovanjem potrebno je imati važeću firmu koja je registrirana pri Gospodarskoj komori kao jedan od posrednika u prometu nekretninama te poslovni prostor, tj. ured iz kojeg bi agencija djelovala. Investicija u Remax franšizu ovisi o tome u kojem se gradu otvara ured i kreće se između šest i 15 tisuća eura. Od samog početka svog djelovanja Remax je zamišljen kako bi pomagao poduzetnicima da izgrade svoj posao. Kroz proteklih 40 godina razvijen je sustav i brojni drugi resursi koji omogućuju vlasnicima uspješan razvoj poslovanja njihovih agencija. Od pogodnosti koje se pružaju agencijama i njihovim agentima istaknuo bih pravo na korištenje vodećeg svjetskog brenda na tržištu nekretnina, jedinstvenu globalnu bazu nekretnina, edukaciju koja je sastavljena po EU normama i dostupna kroz treninge ili preko interneta, sustav razmjene informacija i preporuka koji omogućuje suradnju između agenata bez obzira na to u kojoj su državi uključeni u sustav, vrhunsku tehnologiju koja se koristi za unos i administriranje nekretnina u bazi, zajednički marketing, čime se postižu velike uštede za naše franšizere te, naravno, non-stop dostupnu potporu u poslovanju koju svojim franšizerima pruža Remax regionalni ured.

Da razjasnimo, u slučaju da moja agencija postane članica Remaxa, ja bih i dalje bila njezin vlasnik, samo što bih se mogla reklamirati kao članica Remaxa?

- Točno, ulaskom u Remax sustav vi zadržavate svoju autonomiju i momentalno ojačavate svoju poziciju na tržištu koristeći sve Remaxove resurse, što uključuje i mogućnost reklamiranja kao članica Remaxa.

Koliko godišnje agencija Remax proda nekretnina?

- Godišnje Remax u svijetu proda više od milijun nekretnina. Uspješni agenti u Remax sustavu u Hrvatskoj mjesečno realiziraju 2 do 3 transakcije.

U kojim zemljama najviše, a u kojim najmanje?

- Najviše transakcija ima u Americi i Kanadi gdje Remax drži 35% tržišnog udjela, međutim uključivanjem u sustav zemalja kao što su Kina i Indija ti bi se odnosi mogli u budućnosti donekle i promijeniti. Najmanje transakcija ili prodanih nekretnina Remax bilježi u takozvanim novim regijama, gdje je sustav tek počeo s djelovanjem, kao što su primjerice Albanija ili Belgija.

Koja su vaša zapažanja o tržištu nekretnina u Hrvatskoj? Jesu li cijene realne, hoće li i dalje padati, kakvih nekretnina ima najviše...?

- Tržište nekretnina u Hrvatskoj nije posloženo kao u zemljama EU ili Kanade i Amerike. Na tržištu djeluje puno malih agencija koje se samostalno bore za svoj dio kolača, što u ovim ekonomski izazovnim vremenima nije nimalo lako. Agencije ne surađuju dovoljno međusobno i često se događa da se informacije skrivaju, što nikako nije rješenje za brzu i uspješnu prodaju nekretnine. Uglavnom u većini slučajeva više agencija ima iste nekretnine u ponudi, što ne stimulira agente da značajnije ulože u promociju nekretnine i da profesionalno odrade cijeli proces prodaje nekretnine od procjene, pripreme za prodaju pa do zaključnih pregovora. Na zapadnim tržištima većina se nekretninskih transakcija odvija preko agencija koje su okupljene pod jakim međunarodnim nekretninskim brendovima, što im omogućuje korištenje sinergijskih prednosti u svrhu ostvarivanja što bolje produktivnosti. Smatram da će se slična konsolidacija dogoditi i u Hrvatskoj, već se i događa kroz djelovanje Remaxa, a očekujem ulaskom u Europsku Uniju i dolazak drugih jakih igrača koji funkcioniraju po modelu franšize. Što se tiče cijena, poznato je da dok god ima kupaca koji su spremni izdvojiti određen iznos za neku nekretninu ne možemo reći da je ta cijena previsoka je to je zakon ponude i potražnje. Korekcija cijena u Hrvatskoj se dogodila, što potvrđuje i statistika, a za očekivati je da će vlasnici manje kvalitetnih nekretnina kako bi ih prodali morati dodatno korigirati cijene.

Je li sad vrijeme za kupnju stana?

- Vrijeme za kupnju stana je u onom trenutku kada nađete pravu nekretninu za sebe po uvjetima koje si možete priuštiti. Nekretnina je dugogodišnja investicija koju imamo prilike realizirati samo jednom ili dva puta u životu i vjerojatno je da ćemo ju dulje vrijeme zadržati u vlasništvu. Kroz taj period vrijednost naše nekretnine sigurno će narasti, tako da po meni ne bi trebao biti glavni kriterij prilikom donošenja odluke o kupnji hoće li vrijednost nekretnine kratkotrajno u kraćem vremenskom periodu kao što je godina dana pasti, pa da bismo trebali čekati ili odgađati kupnju, pogotovo ako se ukaže dobra prilika. U trenutku kada je svaki kupac zlata vrijedan vlasnici koji su primorani podati svoje nekretnine spremni su spuštati cijene, što je svakako moment koji ide na ruku kupcima koji bi trebali iskoristi tu priliku, naravno ako su u mogućnosti.

Možete li nam izdvojiti pet savjeta za kupce koji su trenutačno u potrazi za stanom? Gdje da traže, gdje da se informiraju, kako da pregovaraju oko cijene, na što sve trebaju obratiti pažnju...

- Moj savjet kupcima i prodavateljima nekretnina bi bio da se u trenutku kada odluče kupiti ili prodati nekretninu obrate ovlaštenoj agenciji za posredovanje u prometu nekretninama koja će im pomoći da svoju transakciju odrade u najkraćem mogućem roku i po najpovoljnijim uvjetima za njih. Profesionalni educirani agenti svojim klijetima štede vrijeme i novac kroz niz aktivnosti koje odrađuju u sklopu cjelokupne usluge posredovanja, što mi sami nismo u mogućnosti. Neke od tih aktivnosti su ekspertna procjena nekretnine i određivanje prave cijene koja će biti tržišno prihvatljiva, priprema nekretnine za prodaju, analiza lokalnog tržišta i mogućnosti prodaje, provjera dokumentacije, pregovaranje s prodavateljem ili kupcima, kao i pravovremeno oglašavanje nekretnine u svim relevantnim medijima. Šanse da prodamo ili kupimo pravu nekretninu su puno veće ako nam u tom procesu pomažu profesionalci kojima je to svakodnevni posao.


Izvor: Jutarnji list, 09.03.2012.

[X] Close
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.